Coolidge Corner Theater Expansion: Connecting the Past, Present & Future

ClippingEarlier in March, The Coolidge Corner Theater Foundation (CCTF) announced their intention to expand their current facilities into an easement area and surface parking lot with portions of this area belonging to the Town of Brookline.  The CCTF will be seeking Town Meeting support in May to vote on a set of warrant articles that will allow the Coolidge to build on that easement and parking area at the rear of the theater, facing the Centre Street parking lot.  A Town vote in the affirmative will allow the CCTF and their consultants to conduct more detailed planning and design studies for a proposed rear theater expansion that will result in a third major auditorium at the Coolidge.  For more information on Warrant Articles 19-21, please refer to the Town of Brookline website – http://www.brooklinema.gov/index.php?option=com_content&view=article&id=275&Itemid=270

Existing

View of the existing Coolidge Corner Theater alleyway which connects vibrant Harvard Street to the Centre Street surface parking facility.

During the observation of the 75th Anniversary of the Coolidge Corner Theater, the CCTF retained XChange Architects, through an invited competition in 2009, to further develop a weather protection canopy concept to activate the theater’s existing alleyway into a safe and inviting area for customer queueing.

IMG_2803

INSPIRATION: A view of the main cinema with the “Coolidge” logo cast onto the theater curtain.

Our concept envisages the canopy as a projection device that captures the movement of the sun throughout the day to create a dynamic and inviting public space.  The canopy features perforated metal screens on the underside that project shadows of the Coolidge logo onto the alleyway; resulting in serendipitous branding and place-making for the Coolidge.

CCT - seasonal diagram

Sectional diagrams illustrating typical seasonal canopy functional characteristics.

CCT - screen optionsmodel picCCT-detail axon

CCT - Final Ext Persp

Daytime view of proposed canopy, looking towards the Centre St. parking lot

CCT - Final Ext Persp Evening

Evening view under the proposed canopy,  looking towards Harvard Street

View 4 - combo-loresBirdeye view of the canopy connecting Harvard Street (left) and the Centre Street parking lot (right)

CREDITS:

Stephen Lew PE, Structural Engineer – Weidlinger Associates Inc.

 

All photographs, images and drawings copyright XChange Architects LLC, unless otherwise noted.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s